FRI FRAGT

LEVERING 2-3 DAGE

SIKKER SHOPPING

Tidligere Gasolin’-stjerne taler åbent om sit livs op- og nedture i ny biografi

Stonefree - et liv med og uden Gasolin’, der udgives af forlaget Brilleuglen den 7. september 2023, er baseret på Franz Beckerlees farverige livshistorie fortalt af ham selv til bogens forfattere Thomas Vilhelm og Niels Ole Baadsgaard.

Biografien stiller skarpt på de farlige fristelser som del af stjernelivet med Gasolin’, der bød på masser af succes og det, der også hører til, når musikken pludselig forstummer, og de økonomiske tømmermænd sætter ind. ‘Det går op og ned i showbizz’, som bandets feterede solist måtte erkende i slutningen af 70’erne.

Beckerlees beretning dykker ned i en usædvanlig opvækst i 40’erne og 50’ernes København, tilværelsen som ung og nygift far, mødet med avantgardejazzen i 60’erne og inspirationen fra Jimi Hendrix, der satte sig dybe spor som guitarist i Gasolin´, hvor Franz Beckerlee udviklede en letgenkendelig lyd og spillestil, der blev dyrket af fans i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Den sejlivede rockmytologi, der følger i kølvandet på at have bjergtaget hele nationen samt store dele af det øvrige Skandinavien med råt rykkende riffs, hits og klassikere i en lind strøm, kigges kritisk efter i sømmene med et strejf af den gadedrengejargon og kontante københavnerhumor, hovedpersonen geografisk og mentalt er rundet af.Der levnes ligeledes plads til filosofiske tanker om buddhisme, bluesmusik, Miles Davis, meditation og japansk kultur samt den rastløse energi, der driver hans daglige virke som kunstmaler og skulptør.

Familien, børnene, Søren Berlev, Palle Mikkelborg, Peter Ingemann, Tim Christensen, kolleger og nære venner bidrager til portrættet af musikeren, mennesket, kunstneren og fænomenet Franz Beckerlee: Konflikterne med Kim Larsen, den møjsommelige arbejdsproces som co.-producer på Midt Om Natten og udfordringerne med Lone Kellermann i Christianshavns Bluesband samt sygdomme, der bragte ham i nærkontakt med døden.

Kort sagt Franz Beckerlee uden filter, som valgte at føje et ekstra e til sit efternavn, der oprindeligt stammede fra hans biologiske far Franz Beckerle, der gjorde tjeneste som tysk soldat under besættelsen i Danmark.

Dette har præget den tidligere Gasolin’-stjernes liv, men følelsen af at være anderledes fyldte ham med en ukuelig vilje til at vælge sin egen vej og fuldføre de kunstneriske ambitioner og visioner, der stadig trænger sig på.


Forfatterne og Franz Beckerlee, sommeren '23